Prawnicy Fundacji Batorego apelują, by nie brać udziału w naborze na wolne stanowiska sędziowskie w SN

&lt![CDATA[

„Fundacja informuje, że działania prezydenta i Sejmu, zmierzające do upolitycznienia Sądu Najwyższego, będą miały poważne konsekwencje dla ustroju i przyszłości państwa polskiego. „Osoby kandydujące na stanowiska sędziowskie, w odpowiedzi na Obwieszczenie prezydenta nie powinny -  z powodów prawnych i etycznych – godzić się na uczestnictwo w procedurze, u której podstaw leży naruszenie konstytucji” – czytamy w apelu.

Prawnicy Batorego dodają, że wzięcie udziału w tej procedurze przyczynia się do realizacji i legitymacji działań niekonstytucyjnych.

„Uważamy również, że czynny współudział przy łamaniu konstytucji i demontażu państwa prawa powinien być w przyszłości brany pod uwagę przy ocenie kwalifikacji etycznych do wykonywania prawniczych zawodów zaufania publicznego” – twierdzą przedstawiciele Fundacji.

Pod apelem podpisali się m.in. dr Ryszard Balicki, Łukasz Bojarski, Jacek Czaja, dr hab. Monika Florczak-Wątor i dr Wojciech Jasiński.

]]
Source: Gazeta prawna